مزایا و معایب همکار بودن با همسر
کار کردن با همسر در یک محیط کار مزایا و معایب خاص خودش را دارد. نشریه رفتار سازمانی در شماره ۳۳ خود که در سال ۲۰۱۲ منتشر کرده است در مقاله ای جالب به این مبحث پرداخته است.
از دید نویسندگان این مقاله مبحث «همکار بودن با همسر» از مباحث مغفول مانده در حوزه رفتار سازمانی است که نیاز به مطالعات بیشتری دارد. این محققین در مقالهی خود مواردی همچون خستگی عاطفی، حمایت اجتماعی، تعارض کار-خانواده و فرسودگی شغلی را بررسی کرده اند.
در این مقاله فرض شده که همکار بودن زوجین و کار کردن آنها در یک محیط کاری، سطح بالاتری از یکپارچگی کار-زندگی، سطوح پایین تری از تعارض کار-زندگی و سطوح بالاتری از منابع حمایت های عاطفی را فرآهم میآورد.
با این مفهوم که زمانی که دو نفر در یک سازمان مشغول به فعالیت باشند، چالش های کمتری در خصوص یکپارچه کردن کار و زندگی خود خواهند داشت و همچنین در موقع بروز مشکلات کاری می توانند از حمایت های عاطفی یکدیگر برخوردار شوند. همین نوع از حمایتهای عاطفی به عقیده محققین منجر به سطوح پایین تری از خستگی های عاطفی خواهد شد. خستگی عاطفی به اصطلاح یک حالت مزمن تخلیه جسمی و روحی است که از کار بیش از حد و یا استرس مداوم ناشی می شود. این خستگی هم به صورت فیزیکی و هم به صورت احساسات روانی بروز پیدا می کند.
در میان دو نمونه شغلی متفاوت، محققان دریافته اند که همکار بودن با همسر در یک محیط کاری منجر به سطح بالاتری از حمایت ابزاری[۱] و اشکال متفاوت تعارض کار-خانواده میشود. همچنین آنها دریافتند که تعامل میان حمایت همسری و تعارض کار-خانواده با خستگی عاطفی در ارتباط است.
به زبان ساده بر اساس نتایج این مقاله، فرضیات ابتدایی محققین تا حدود زیادی مورد تایید قرار میگیرد که علی رغم مسائل و مشکلاتی که ممکن است برای طرفین و یا سازمان اایجاد شود، مزایایی نیز دارد که با کاهش تعارض کار و خانواده، میزان خستگی عاطفی افراد نیز به میزان زیادی کاهش خواهد یافت.
این مقاله بیشتر روی مزایای چنین پدیده ای تاکیده کرده که البته معایب تا حدودی روشن است که یکی از مهمترین آنها، تحت تاثیر قرار گرفتن روابط آنها به خاطر مسائل کاری است.
در حالت کلی می توان در خصوص همکار بودن با همسر چندتوصیه به شرح ذیل داشت:
۱٫ سعی کنید کار و زندگی را از یکدیگر تفکیک کنید. کار سختی است ولی بررسی سوابق نشان داده که شدنی است.
۲٫ حفظ احترام طرف مقابل در همه شرایط: گاه دیده می شود دو طرف در جهت تامین منافع واحد یا ادارهی خود، رابطه شخصی خود را با همسر خود به نوعی نادیده می انگارند و به عبارتی توصیه بند یک را به حد افراطی به اجرا می گذارند.
۳٫ حفظ فردیت: گاه نزدیکی بیش از حدو دو نفر نیز ممکن است آنها فردیت خود را از دست بدهند. گاه دیده شده که دو طرف برای اینکه بتوانند فردیت خود را در محیط کار حفظ کنند، به صورت مجزا از یکدیگر به سر کار می روند(به عقیده روانشناسان حفظ فردیت و هویت فرد چه در رابطه خانوادگی و چه در رابطه کاری ضروری بوده و به بلوغ افراد کمک خواهد کرد).
۴٫ کار کردن در ادارات و یا واحدهای مجزا: بهترین توصیه این است که دو طرف در یک سازمان کار نکنند. ولی اگر چنین مسئله ای هم رخ داد بایستی سعی شود حتی الامکان در واحدهای مختلف فعالیت کنند.
۵٫ زندگی مهم تر از کار است. فراموش نکنیم که هر چه که شود، زندگی شخصی از زندگی کار مهمتر است. اولویت اول بایستی زندگی شخصی باشد. در این مسیر بایستی ساختار قدرت پذیرفته شده توسط دو طرف حفظ شود. حیطه فعالیتها، روابط حکمرانی و …
شاد و پیروز باشید.
سلام وتشکر
خیلی جالب بودفقط یک پارادوکس هست
کار کردن با همسر در یک محیط کار از یک طرف مفید تلقی شده است ولی از طرف دیگر کار کردن در ادارات و یا واحدهای مجزا توصیه شده؟
با سلام
ضمن تشکر از حضرتعالی به جهت وقتی که صرف نمودید و همچنین نظر ارزشمند جنابعالی، درست است که مزایا و معایبی دارد که در مقالات مختلف نیز به آنها پرداخته شده است ولی گاهی پیش می آید که تحت شرایطی دو طرف مجبور می شوند در یک سازمان کار کنند در این شرایط، یکی از راهکارها جهت حداقل کردن معایب، کارکردن در ادارات یا واحدهای مجزا است.
ضمن سپاس و تجدید احترام
آقای دکتر رشیدی
در صورتی که در یک سازمان ولی در واحدهای مجزا فعال باشند، در عین حال که فردیت حفظ میشه و در عین حال احتمال رودر رویی مستقیم شغلی (به این معنی که هر دو تصمیم گیرنده در موضوعی خاص باشند، و نظرات مختلفی نسبت به یک موضوع داشته باشند) هم کاهش پیدا می کنه، از فاصله نزدیک هم با دغدغه های شغلی یکدیگر ارتباط برقرار خواهند کرد.
من به شخصه تجربه کردم و پیشنهاد میدهم اجتنباب کنید چون متاسفانه تو این مورد هم فرهنگ غنی ما متاسفانه فقیر است.
بنده هم به دلیل تجربه ای که در این مورد دارم پیشنهاد می کنم که اگر با یک همکار ازدواج کردید حتما" حتما" در واحدهای کاملا " مجزا (حتی الامکان در ساختمانهای مجزا) فعالیت کنید .
عالی بود مرسی از راهنماییتون